Tervetuloa Vihreän taiteen sivuille!

EMMA-gallery-space-horizontal

Tervetuloa Vihreän taiteen sivuille! Täältä löydät tietoa kuvataiteen ympäristövaikutuksista ja siitä, miten erilaisia näyttelytoimintaan liittyviä päästöjä voidaan ennakoida ja vähentää.

Suomalaisen visuaalisen taiteen kävijämäärät ovat huippuluokkaa: vuonna 2022 kuvataidetta kävi katsomassa lähes 4 miljoonaa kävijää. On siis tärkeää, että kuvataidetta tuotetaan kestävästi. Taidekokemus on myös parasta lääkettä planeettamme rajoja jatkuvasti koettelevaan kulutushysteriaan. Kuvataiteella on näin kestävyyden suhteen kokoaan laajempi vaikuttamisen mahdollisuus.

Keväällä 2024 avattu Vihreä taide on digitaalinen tietopankki ja laskentatyökalu, jonka tavoitteena on saada kestävä kehitys luontevaksi osaksi taidekentän toimijoiden arkipäivää. Sivusto on tarkoitettu kaikille kuvataiteen toimijoille taidemuseoista, gallerioista ja taidealan oppilaitoksista julkisen taiteen tilaajiin, taidemediaan ja yksittäisiin taiteilijoihin.

Sivuston tärkein toiminto on kuvataiteen ja näyttelytuotannon parissa työskenteleville tahoille räätälöity kestävyyslaskuri, jonka avulla oman toiminnan ympäristövaikutuksia on helppo hahmottaa ja hillitä. Laskuri auttaa arvioimaan ympäristövaikutuksia, joita syntyy näyttelyjen tuottamisesta, ylläpitämisestä ja purkamisesta. Laskennassa huomioidaan mm. näyttelytilat, materiaalit, kuljetukset sekä ammattilaisten ja yleisön matkat. Pääset kokeilemaan laskuria tästä.

Sivuston kautta voi myös liittyä Kestävän kuvataiteen verkostoon

Vihreä taide -sivustoa ylläpitää nykytaiteen tiedotuskeskus Frame Contemporary Art Finland. 

Sivuston kehityksessä ovat toimineet hankekumppaneina Suomen Taiteilijaseura, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Mustarinda taiteilijakollektiivi ja Helsingin Taidehalli sekä asiantuntijakumppaneina Suomen Museoliitto, Suomen Kansallisgalleria, Pro Artibus -säätiö, Espoon modernin taiteen museo EMMA, IHME Helsinki, HIAP – Helsinki International Artist Programme ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö.

Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa Kulttuurin ja luovien alojen uudistumisen rakennetukea, joka on osa Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta.

Etusivun kuvat:

Akseli Gallen-Kallela: Valoa pilvien välistä, Kansallisgalleria

EMMA – Espoon modernin taiteen museo © Ari Karttunen / EMMA

Lisätietoja

Lisätietoja sivuista: info@frame-finland.fi